4 inne sposoby na frytki
Frytki, w znaczeniu takim, że to prostokątne kawałki warzyw ;)
Ostatnio zajadamy się takimi frytkami z:
1) marchewki - re we la cja!
2) batatów - dla mnie zbyt słodkie, ale jak kto woli...
3) pietruszki - coś ciekawego, ale wolę marchewkę
i jeszcze
4) buraki - ale to dopiero do przetestowania w najbliższych dniach
Jest kilka przepisów jak zrobić smaczne domowe frytki z tych warzyw. Nam odpowiada taka opcja:
- warzywa pokroić w małe prostokąty i wrzucić do miski
- w misce polać oliwą z oliwek
- oprószyć sowicie mąką kukurydzianą
- doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi - wg uznania
- piec ok 45 min w temp. 200 st. C - w zależności od pieca
Moja sugestia - co prawda, wymaga to więcej pracy, ale efekt jest smaczniejszy - lekko podgotować warzywa po pokrojeniu i dopiero jak ostygną doprawić i piec.
Kto chętny by wypróbować? A piekliście też z innych warzyw?
Można robić z cukini...
OdpowiedzUsuńZ selera są pyszne
OdpowiedzUsuń