4 inne sposoby na frytki

Frytki, w znaczeniu takim, że to prostokątne kawałki warzyw ;)

Niedrogie, smaczne i na pewno zdrowsze, bo nie smażone na głębokim tłuszczu tylko pieczone. 

Ostatnio zajadamy się takimi frytkami z:

1) marchewki - re we la cja!
2) batatów - dla mnie zbyt słodkie, ale jak kto woli...
3) pietruszki - coś ciekawego, ale wolę marchewkę
i jeszcze
4) buraki - ale to dopiero do przetestowania  w najbliższych dniach

Jest kilka przepisów jak zrobić smaczne domowe frytki z tych warzyw. Nam odpowiada taka opcja:
- warzywa pokroić w małe prostokąty i wrzucić do miski
- w misce polać oliwą z oliwek
- oprószyć sowicie mąką kukurydzianą
- doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi - wg uznania
- piec ok 45 min w temp. 200 st. C - w zależności od pieca

Moja sugestia - co prawda, wymaga to więcej pracy, ale efekt jest smaczniejszy - lekko podgotować warzywa po pokrojeniu i dopiero jak ostygną doprawić i piec.

Kto chętny by wypróbować? A piekliście też z innych warzyw?

Podziel się:

KOMENTARZE

2 komentarzy:

Dziękuję za twój komentarz :) Lila